Bericht aan/over de EHB,

Laten we even eerst eens verduidelijken: EHB is een toffe school: kleine groepen, multiculti (KUL kan hier nog iets van leren), persoonlijk contact met de docenten, veel computers, centrum van Brussel, … Jawel, ik amuseer me er wel. Toch heb ik zo wat twijfels bij een aantal zaken. Ze promoten het gebruik van sociale media, dus nu kunnen ze er hopelijk iets van leren.

Wat kunnen ze leren? De titel zegt het al: recycleren.

Wat vindt er plaats in Kopenhagen?” (1 woord invullen)

Inderdaad, de Klimaattop of – conferentie.

Fout volgens EHB. Het gaat om de VN-Klimaatconferentie of – top. Maar goed, dit terzijde. Ze weten dus wel degelijk dat er momenteel rond het milieu wel wat te doen is, daar op dat internationaal vlak. Of die top iets zal uithalen, betwijfel ik, maar goed. Het is hier niet de bedoeling Obama op mijn dak te krijgen.

Kijk, bovenstaande foto is het vertrekpunt van mijn punt tot kritiek. Wat ziet u?

denkt u maar even na –

U ziet blikjes, inderdaad. U ziet ook witte en groene servietten. Tevens ziet u plastic flesjes.Wie goed kijkt, ziet ook etensresten. De kleur van de vuilzak, inderdaad jawel blauw. We hebben hier dus te maken met een blauwe PMD-vuilniszak. Wat mag er allemaal in een PMD-zak?

“PMD is een in Vlaanderen gangbare afkorting voor het afval van Plastic flessen en flacons, Metalen verpakkingen en Drankkartons. PMD wordt meestal in een blauwe PMD-zak huis aan huis ingezameld. De zakken zijn doorzichtig, zodat de milieuwerkers ze kunnen laten staan en voorzien van een foutmelding-zelfklever, als ze er verkeerde inhoud in aantreffen. PMD wordt ook in het containerpark aanvaard. De zakken worden naar een afvalsorteercentrum gebracht waar ze geledigd worden op een transportband.
Sortering
 1. P : uitsluitend flessen van PE of PET (meestal staat de materiaalcode met een driehoekig logo erop);
 2. M : uitsluitend (delen van) verpakkingen zijn aanvaard, m.a.w. geen roestig gereedschap van metaal. Met behulp van magneten wordt het metaal grotendeels verwijderd uit het afval;
 3. D : voornamelijk drankkartons die aan de binnenzijde gelamineerd zijn met een PE-folie. Maar niet alle drankkartons halen die hoge kwaliteitsnorm die de marktleider Tetra Pakzich oplegt met zijn brik.
De eindsortering van de verschillende fracties gebeurt aan de lopende band met de hand. Om die reden wordt met klem afgeraden scherpe voorwerpen zoals injectienaalden mee te geven in de PMD-zak. Ook wordt het op prijs gesteld de lege verpakkingen min of meer te reinigen.” (bron: http://nl.wikipedia.org/wiki/PMD – minder fouten dan de Brittanica Encyclopedinges daar)


Cola-blikjes, check, plastic flesjes, check. Maar dan komen we bij die etensresten en papier. Niet echt volgens de definitie denk ik dan. Dat is nu net het probleem. Aan de meeste universiteiten wordt een blauwe pmd-bak gezet naast een gewone vuilnisbak. Zo weet iedereen dat de PMD in de blauwe hoort, rest is de andere. Het is niet nodig duizenden flyers, folders, affiches te verspreiden over het nut van recycleren. Als u in het hoger onderwijs zit, kan men er toch van uit gaan dat u daar van op de hoogte bent. Ik vraag me daarom echt af, waarom de EHB er niet in slaagt om twee vuilbakken naast elkaar te zetten met een A-4’tje restafval of PMD. Simple comme bonjour, non?

Het is niet enkel in de refter zo, ook in andere ruimtes staat er meestal maar een vuilnisbak. Met alle respect, maar ik ga met mijn leeg Coca Cola blikje, mijn geplet waterflesje en mijn bruine appelresten echt niet in mijn rugzak steken om naar huis mee te nemen en ze daar te recycleren. Ik geef toe, ik gooi ze in die vuilniszak. Zet er een duidelijke blauwe en groene bak en ik zal ze elk in zijn bakje steken, wees gerust.

Ik wil ook even verduidelijken dat ik niet stem voor Groen! – niets tegen Groen! daar niet van -, ik ben dus geen keiharde groene jongen, die Kleine Brogel wil heroveren, Doel wil bevrijden en alle proefdieren ter aarde uit hun hokjes wil halen. Ik ben me er enkel van bewust dat we moeten recycleren en dat alle kleine beetjes helpen. Dus een algemene oproep aan de EHB, zet toch twee vuilnisbakjes. En als u nog niet overtuigd bent, doe het dan niet voor u zelf of ook niet voor studenten, maar voor uw achterkleinkinderen!

Ik dank u hartelijk

Pieter Declercq

een ehb- student


Advertenties
reacties
 1. Stephanie schreef:

  Je hebt een punt, Pieter.
  Ik geloof niet meteen dat papier en PMD samen in een zak mogen, maar vergeet niet dat je in Brussel zit. Ik heb geen flàuw benul van het Brusselse afvalbeleid maar het zou (zou!) dus kunnen dat daar niet zoiest bestààt als “PMD”. Je geeft zelf in je citaat aan “PMD is een in VLAANDEREN (!) gangbare afkorting voor het afval van Plastic flessen en flacons, Metalen verpakkingen en Drankkartons”.
  Gewoon maar effie om te zeggen dat als je kritiekstukjes schrijft, je ook effie daaraan moet denken. Maar dat heb je misschien gedaan? (en dan hoor ik met veel plezier van jou hoe het Brusselse afvalbeleid in elkaar zit!)
  Soit. Tot daar de mierenneukerij. 🙂
  Wel blij dat je content bent van de EHB. Ook van de inhoud van de opleiding? Ben benieuwd naar je verhalen.

 2. pieter schreef:

  over de inhoud ga ik hier niet in detail treden 🙂 Maar je hebt een punt wat betreft het Brussels beleid. Ik zal het eens onderzoeken en hou je op de hoogte.

 3. pieter schreef:

  http://www.netbrussel.be/Content/html/dechets/index.asp

  het net Brussel heeft dus weet van het bestaan van PMD 🙂

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s